Elektroniczne Biuro Obsługi KlientaeBOK

WYNIKI KONKURSU WODNE ŹRÓDŁA GDAŃSKA

banerWŹG

NAGRODY W KONKURSIE WODNE ŹRÓDŁA GDAŃSKA ZOSTAŁY PRZYZNANE. KIM SĄ LAUREACI? JAK WYGLĄDAJĄ ZWYCIĘSKIE KONCEPCJE?



LAUREACI KONKURSU „WODNE ŹRÓDŁA GDAŃSKA”

 

KATEGORIA I,  UL. OGARNA

Zielony skwer między ul. Ogarną a ul. Za Murami (na wysokości skrzyżowania Ogarnej z ul. Grabary), przed budynkiem Hostelu Dom Harcerza

 

Miejsce 1:


Autor: JAKUB SAMPŁAWSKI Z GDAŃSKA

Opis idei:

HISTORYCZNE NAWIĄZANIE

 

Obok skweru, na którym ma powstać zdrój wodny, niegdyś, bo od XVII do XIX wieku, mieściły się stajnie i wozownia. Nie tylko przechowywano tam konie, ale też je wypożyczano wraz z powozami  i woźnicami. Właśnie  to miejsce zainspirowało autora do stworzenia funkcjonalnej rzeźby, która upamiętni dawne czasy. Źródełko swoim kształtem przypomina nakładane na konia chomąto, które  po dziś dzień umożliwia woźnicy kierowanie wozem w zaprzęgu. Wewnątrz formy można dopatrzeć się kształtu kropli wody. Rzeźba ta ma być swoistym hołdem złożonym tym zwierzętom. Zdrój ma być wykonany z betonu architektonicznego oraz ze stali nierdzewnej.

 

Wysokość nagrody:  8 000 PLN

Uzasadnienie wyboru: Prosty w formie wodopój odnoszący się w bryle zarówno do historii miejsca (Dwór Miejski, czyli dawne stajnie – stąd chomąto) i symbolicznego przedstawienia kropli wody. Neutralny materiał nie zakłócający historycznej przestrzeni. Pomysłowo rozwiązany element misy dla zwierząt.

 

Miejsce 2:

Autor: JOWITA CISZEWSKA Z GDAŃSKA

Opis idei:

Projekt zdroju ulicznego zakłada dwie główne idee, które wpłynęły na formę obiektu.

Pierwszą jest odwołanie do historycznych aspektów architektury miejsca, w którym  zdrój się znajduje. Zdrój uliczny przy ul. Ogarnej, znajdujący się w okolicy dawnego Dworu Miejskiego, podkreśla formy bram do wozowni i stajni, które widać jedynie dawnych fotografiach.

Drugą ideą projektową jest związanie form zdroju z rysunkiem, jaki tworzy woda przelewająca się przez otwory w misach i opływająca specjalnie ułożone w tym celu elementy. Spływająca woda uzupełnia wyobrażenie dawnej architektury miejsca, co może nasunąć filozoficzne myśli o upływie czasu, zmianach czy chęci ocalenia od zapomnienia.

Zdrój posiada misę górną i dolną, do których spływa woda po odkręceniu  kranika. Misy, kraniki, zawory i elementy hydrauliczne wykonane są z żeliwa, zaś główna, prostopadłościenna bryła odlana  jest z betonu architektonicznego.

Wysokość nagrody: 5 000 PLN

Uzasadnienie wyboru: Ciekawy projekt plastyczny nawiązujący w prosty, ale jednocześnie nie narzucający się, sposób do sąsiedniej architektury (odwołanie się do formy przesklepień bram Dworu Miejskiego). Zaproponowany sposób ściekania wody tworzy rodzaj wodotrysku odświeżającego w gorące dni powietrze.. 

 

KATEGORIA II, KOŚCIÓŁ ŚW.JANA

przy ul. Świętojańskiej, na zielonym skwerku przed skrzyżowaniem z ul. Minogi.

 

Miejsce 1:

 

Autorzy: MICHAŁ MORZY, PAWEŁ MASZOTA Z GDAŃSKA

Opis idei:

KONSTRUKCJA

Zdrój wykonany z jest z płyt z szlachetnego, polerowanego i wodoodpornego betonu architektonicznego na stelażu stalowym. Obiekt składa się z trzech modułów, montowanych w jedną całość na miejscu instalacji. Dzięki temu podziałowi możliwy jest demontaż górnego elementu w celu wymiany i konserwacji instalacji umieszczonej wewnątrz obelisku. Wodopój wyposażony jest w systemowe rozwiązanie z czasowym wypływem wody i przyciskiem uruchamiającym mechanizm. Woda doprowadzona jest z miejskiej sieci wodociągowej, a odprowadzana poprzez koryto u podnóża obiektu do sieci miejskiej kanalizacji sanitarnej. Zawór wody umieszczony jest w studzience rewizyjnej, co umożliwia dostęp bez demontażu zdroju. Zastosowany materiał wierzchni, oraz ukrycie armatury w szczelinach między modułami gwarantuje odporność obiektu na działania atmosferyczne i akty wandalizmu.

FUNKCJONALNOŚĆ

Pozwala to na użytkowanie obiektu zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci, osoby starsze czy osoby niepełnosprawne. Dodatkowo przewidziano miejsce pełniące funkcję wodopoju dla psów w formie misy u podstawy zdroju. Polerowany beton architektoniczny jest łatwy w czyszczeniu i zapewnia trwałość obiektu. Obiekt po zamknięciu dopływu wody nie wymaga dalszego przygotowania do sezonu zimowego.

INSPIRACJE HISTORYCZNE

W XIX wieku, od momentu pojawienia się sieci wodociągowo- kanalizacyjnej w Gdańsku, miasto wzbogaciło się o publiczne studnie. Dzięki źródłom historycznym znany jest wygląd studni przy ulicy Świętojańskiej. Miały one formę obelisków wzbogaconych gzymsami, kasetonami i pilastrami.

Podobne formy można odnaleźć na dawnych fotografiach Targu Siennego. Motyw obelisku był również obecny w formie pomnika Kriegerdenkmal na targu drzewnym (1904-1946) symbolizującego zjednoczenie Niemiec. Forma zaproponowanego zdroju bezpośrednio czerpie z historycznego pierwowzoru stojącego u zbiegu ulic Świętojańskiej i Minogi, jednocześnie przeciwstawiając się dawnym wzorcom swoją prostszą, nowocześniejszą, monolityczną formą i współczesnym materiałem.

 

 Wysokość nagrody: 8 000 PLN

Uzasadnienie wyboru: Przykład projektowania nowego elementu w przestrzeni miejskiej, z szacunkiem dla sąsiedniej monumentalnej, zabytkowej architektury. Forma podkreśla znaczenie zabytku i nie konkuruje z nim, ale go uzupełnia detalem. Projekt twórczo czerpie z historycznych tradycji miejsca (dawne studnie) – jednakże zastosowane materiały i nieco zmodyfikowana forma jest jednoznacznie odczytywana jako współczesna.

 

Miejsce 2:

 

Autor: JAKUB SAMPŁAWSKI Z GDAŃSKA

Opis idei:

NAWIĄZANIE HISTORYCZNE

 

Zdrój, który mógłby stanąć  tuż przy  kościele św. Jana, niedaleko Motławy, ma charakter nowoczesnej rzeźby. Kształt projektu nawiązuje zarówno do miejsca i jego historii, jak i  kulturowej symboliki. Wewnątrz prostokątnej formy widoczny jest zarys ryby, co bezpośrednio kojarzy się  z Gdańskiem, nadmorskim grodem wyposażonym w sieć kanałów. Owa lokalizacja od zawsze miała ścisły związek z życiem jego mieszkańców, trudniących się rybołóstwem, szkutnictwem  oraz handlem dalekomorskim. Wpisany w rzeźbę Motyw ryby jest także od wieków symbolem chrześcijaństwa, co koresponduje z bliskością kościoła oraz nazwą ulicy ( Świętojańska ), przy której stoi ta sakralna budowla.

 

BUDOWA ZDROJU

 

Projekt przewiduje wykonanie zdroju w materiale, jakim jest beton architektoniczny. Na krawędzi bocznej znajduje się przyciskuwalniający wodę, która strumieniem spływa przez kratkę do dolnego koryta. wypełniona wolno opadającą wodą niecka może służyć zwierzętom. w bocznej ścianie przewidziana jest klapka umożliwiająca dostęp do instalacji.

Wysokość nagrody: 5 000 PLN

Uzasadnienie wyboru: Ciekawy i jednocześnie oszczędny w formie wodopój odnoszący się do symboliki chrześcijańskiej (adekwatnej do lokalizacji przy Kościele Św. Jana).

KATEGORIA III, UL. SZAFARNIA

na zielonym skwerku od strony gdańskiej mariny na Motławie, przy skrzyżowaniu ulic Szafarnia, Ołowianka i Angielska Grobla.

Miejsce 1:

 

 

Autor: TOMASZ KIEROŃCZYK Z POZNANIA

Opis idei:

Sąsiedztwo dawnego portu towarowego, a obecnie mariny turystycznej sprawia, że charakterystyczne dla okolicy są chwiejące się na jachtach smukłe maszty, które zwracają na siebie uwagę zarówno wizualnie poprzez ciągły ruch, jak i metaliczny dźwięk obijających się o nie lin. Proponowany zdrój łączy przestrzeń lądu z wodą poprzez nowoczesną formę wynikającą z historii i żeglarskiej tradycji miejsca, dzięki czemu doskonale wpisuje się w otoczenie. Lekka, lecz solidna forma ze stali szczotkowanej jest elegancka i odporna na warunki atmosferyczne oraz uszkodzenia.

Zaprojektowany zdrój wodny dostosowany jest dla wszystkich potencjalnych użytkowników. Gwarantuje dostęp wody pitnej dzieciom, dorosłym, osobom niepełnosprawnym oraz zwierzętom, a także umożliwia napełnienie butelki.

Uruchomienie strumienia wody możliwe jest poprzez lekkie pociągniecie stalowej liny zakończonej formą rzutki żeglarskiej, a dla zwierząt poprzez przyciśnięcie przycisku na szczycie zdroju.

Wysokość nagrody: 8 000 PLN

Uzasadnienie wyboru:  Praca bardzo dojrzała. Wyjątkowo twórcze nawiązanie do otoczenia i tradycji miejsca. Oszczędna, ale wyrazista forma plastyczna i trafny dobór materiału. Inspirujący sposób włączania strumienia wody. Przemyślany sposób zabezpieczenia wodopoju na zimę. Autor nie kopiował żadnego wzoru ale zaprojektował zdrój, który wpisał się bardzo w kontekst miejsca. Rodzaj materiału, nawiązanie do lin jachtów, zaczepy wpisuje się w pełni w  otoczenie przystani jachtowej. Walor użytkowy bez zarzutów.

 

Wyróżnienie:

      

Autor: PIOTR SYROCKI Z BIERZGŁOWA

Opis idei:

Symboliczna forma masztów nawiązuje do charakterystycznej panoramy  miejsca. Od zawsze Szafarnia była związana z gospodarką wodną co za tym idzie łodzie były podstawową formą transportu dóbr.

"Maszt"  - rura  fi 100mm, stal nierdzewna, malowana proszkowo  kryje w sobie 3 funkcje:

1. zdrój uliczny

2. kurtynę wodną

3. oświetlenie miejskie

W dni upalne wszystkie maszty zamieniają się w kurtynę wodną. Za pomocą otworów w górnej części rury wydobywają się krople wody. Kurtyna jest uruchamiana przez uprawnione do tego celu osoby lub zdalnie.

Dla nadania dodatkowego waloru estetycznego końcówki masztów po zmroku zamieniają się w latarnie. Tworząc indywidualne  oświetlenie miejsca.

W sąsiedztwie zdroju znajduje się ławka wykonana z betonu architektonicznego.

 

Opis działania:

Zdrój został zaprojektowany jako wielofunkcyjne urządzenie, w pełni użytkowe. Podstawową funkcją jest zdrój z którego korzystamy za pomocą przycisku na rurze, po naciśnięciu wypływa nam woda z otworu obok , strumieniem linearnym nie powodującym rozbryzgów. Następnie woda trafia do otworu w kolejnym maszcie, maszt ten pełni funkcję odpływu . Dodatkowo maszt ma drugi otwór na dole , gdzie spływająca woda spowalnia w niecce aby być wodopojem dla zwierząt.

Odwodnienie zdroju odbywa się przez "maszt", natomiast odwodnienie kurtyny wodnej znajduje się pod płytami granitowymi ułożonymi na dystansie.  Przyłącze znajdować się będzie w studzience ziemnej.

Zabezpieczenie na czas zimowy: zamknięcie otworów w rurze oraz spuszczenie wody z instalacji.

Wysokość nagrody: 5 000 PLN

Uzasadnienie wyboru: Za odważne odejście od tradycyjnej, czysto użytkowej formy wodopoju, na rzecz formy przestrzennej wyróżniającej się w przestrzeni zarówno w dzień jak i w nocy.

GRATULUJEMY LAUREATOM I DZIĘKUJEMY WSZYSTKIM UCZESTNIKOM KONKURSU.!WKRÓTCE POINORMUJEMY PAŃSTWA O TERMINIE WYSTAWY PRAC KONKURSOWYCH. 


Do realizacji przekazane zostaną zdroje, które otrzymały pierwsze miejsca w każdej z kategorii. Konkurs wyłonił jedynie koncepcje zdrojów, które zostaną dopracowane pod kąrem technicznym. Teraz autorzy zwycięskich prac zostaną zaproszeni przez nas do przygotowania szczegółowych projektów wykonawczych. Na tym etapie uzgodnione zostaną szczegółowe rozwiązania użytkowe, które w pewnym stopniu, mogą wpłynąć na ostateczną formę poidełek. Nowe zdroje zostaną uruchomione do końca 2018 roku.